verbouwing kerkplein Bazel

privéwoningen
Van typisch Belgisch ‘kotje’ naar een licht en luchtige rijwoning.

Een typisch Belgisch rijhuisje van 4m breed met achteraan een extra keukenkotje en berging, tussenin een eetkamer met koepel en niet te vergeten een terras met dallen en een afdakje met golfplaten. De vraag van de opdrachtgever was duidelijk. Meer licht en lucht op begane grond, meer ruimte en ruimtelijkheid, aandacht voor warme materialen, verschil in beleving van de verschillende ruimtes en als het even kan ZONDER de wc-riolering over het dak ;-).

De ‘kotjes’ werden afgebroken en het hele gelijkvloers werd ‘omgedraaid’. Keuken vooraan, eet- en zitruimte achteraan en ter hoogte van de trap werden openingen gemaakt die alle ruimten van het gehele gelijkvloers verbinden. Ook op verdieping kon er op dit perceel uitgebreid worden tot aan de nieuwe achtergevel wat het heeft mogelijk gemaakt om de uitbreiding hoger op te trekken en zo letterlijk meer lucht in de leefruimte te pompen. Aan de overgang van oud en nieuw zit een lichtstraat die ook tot helemaal binnenin daglicht garandeert.

Betreft materiaalkeuze koos de opdrachtgever voor de warmte van hout. Dit zowel voor de achtergevel, de lichtstraat, de zichtbare dakbalken en voor parket onder de eettafel. Als tegengewicht werd de vloer van de uitbreiding uitgevoerd in polybeton en cementtegeltjes in de keuken. Het nieuwe metselwerk werd uitgevoerd in vellingkantblokken die zichtbaar blijven.

En als we dan toch bezig zijn werd ook het ontwerp van de patiotuin aan ons toevertrouwd. Waar we kozen voor een speelse overgang tussen terras en tuingedeelte. Wat begon als het aanpakken van de keuken en eetruimte is een totaalconcept geworden. Eentje om van te genieten.

aannemer: Foubert Building Services – ramen: Schrijnwerkerij Rottiers – elektriciteit: elektro SD – loodgieter: Robby Vermeulen