Sociaal Huis Koksijde

architectuurwedstrijden, kantoren, zorgsector
Nieuwbouw Sociaal huis voor het OCMW te Koksijde.

Het sociaal huis te Koksijde was aanvankelijk een aanbestedingsopdracht voor het verbouwen en renoveren van het oude gemeentehuis te Oostduinkerke. Ons bureau werd via kandidatuurstelling voor de opdracht geselecteerd. Deze renovatieopdracht werd uitgevoerd tot en met de bouwvergunning die verleend werd in maart 2007. Ondertussen had het gemeentebestuur andere inzichten waardoor er werd overgeschakeld op een nieuwbouwproject, namelijk het huidige sociaal huis te Koksijde. Het gevraagde programma werd zodoende in 2 projecten geïmplementeerd met elk hun eigen uitdagingen betreft toegankelijkheid, binnenklimaat enz.

Het nieuwbouwproject werd ook ontworpen zodoende dat er in latere fase nog een verdieping bovenop kan geplaatst worden. Dit werd mogelijk gemaakt door een betonnen skeletstructuur die makkelijk kan worden verder gezet op een volgende verdieping, Alles werd zoveel mogelijk gemoduleerd en ook betreft trap en lift werd de meest functionele positie gekozen die makkelijk uitbreidbaar is.

Programma nieuwbouwproject:

  • OCMW Centrum “Sociaal Huis” met alle mogelijke lokalen voor dienstverlening zoals onthaal, spreekkamers, administratieve en vergaderlokalen, woonloket, servicepunt werkwinkel, thuiszorg, welzijnswerk, ateliers en uitgebreid archief in kelder, enz. voor een totaal van ca. 40 werknemers.
  • Aansluitend een gemeenschapszaal voor senioren: ca. 95 zitplaatsen en uitrusting.

Omgeving en architectuur:

  • Het project is gelegen op een lang smal perceel langsheen de Ter Duinenlaan, nabij de nieuwe Markt. In de onmiddellijke nabijheid van deze Markt zijn ook gelegen: zorghotel en rusthuis, serviceappartementen, cinemacomplex. In de toekomst worden in de onmiddellijk nabijheid ook nog gepland: bijkomende serviceappartementen + politiecentrum.
  • In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich ook de ruïnes van de abdijsite “Abdij Onze-Lieve-Vrow Ten Duinen” .
  • Er werd gestreefd naar een uiterst uitgepuurde architectuur: project op begane grond en één verdieping, dat vanuit de straat en omgeving uitnodigt als zeer laagdrempelig “sociaal centrum”.
  • Kenmerken: duurzaamheid, ecologisch verantwoorde materialen, energiebewust gebouw + groene daken.
  • Buitenzijden: gebakken gevelstenen, houten buitenschrijnwerk en houten gevelbekledingen (Padoek)
  • Interieur: doorgedreven eenvoud en duurzamme materialen; openheid en relatie binnen/buiten. Uiterst doorgedreven modulatie van vloeren, wanden , plafonds, draagstructuren.
  • Omgevingsaanleg met lage beplantingen, bloemenweide + parking.

Sociaal Huis Koksijde

interieur i.s.m. Gil Wyckmans

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren