Snuisteren in ons archief?

nieuws, ons verhaal

Snuisteren in ons archief?

Door de omvangrijke geschiedenis van ons bureau krijgen wij vaak de vraag of er nog plannen beschikbaar zijn van een bepaald project.

In 2013 schonken wij ons totale archief aan het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Vooral om ervoor te zorgen dat onze geschiedenis niet zomaar verloren gaat en omdat we het belangrijk vinden dat de inhoud van ons archief vrij geraadpleegd kan worden. Het archief bevat 682 archiefdozen, 57 verhuisdozen, 124 roldozen en het werd gearchiveerd volgens een handige inventaris die je hier kan terugvinden. Je kan dus op voorhand makkelijk controleren of er effectief informatie voorhanden is voor een bepaald project.

Het archief bevat geen digitaal materiaal. Eerst en vooral omdat er van de oudste projecten enkel handgetekende plannen bestaan. Verder kunnen een groot deel van de eerste computertekeningen door veranderende technologie en programma’s niet meer geopend worden. Gelukkig hebben we in de loop der tijden ook veel op papier bewaard ;-).

Indien je toch graag wil checken of er plannen in pdf beschikbaar zijn dan kan je deze via architecten@ringpartners.be aanvragen. Gelieve zo specifiek mogelijk te zijn betreft de naam van het project, het dossiernummer en de gewenste plannummers. Deze aanvraag is echter niet vrijblijvend, het opzoekwerk zal volgens een vast tarief van 150€ excl. BTW gefactureerd worden. Het loont dus de moeite om het archief van het VAi te raadplegen. Indien er geen digitaal materiaal beschikbaar is zal je hier uiteraard over geïnformeerd worden zonder bijhorende kosten.

Indien je project (pré 2013) niet terug te vinden is in de inventaris van het VAi dan hebben wij er ook geen gegevens meer van. Deze projecten behoren wellicht bij een architect die deel heeft uitgemaakt van de geschiedenis van ons bureau, en het archief is dan ook mee verhuisd met de verantwoordelijke architect van het project.

Wij krijgen ook vaak de vraag of er een dwg-versie van onze plannen kan doorgestuurd worden. Het verleden heeft ons echter geleerd dat er niet altijd correct wordt omgesprongen met onze digitale gegevens waardoor wij omwille van verzekeringstechnische redenen enkel plannen in pdf kunnen doorgeven.